Sidste møde i skolebigården 2018

Følg med på aarhusbiavl.dk/kalender/ for at se planlagte aktiviter. Husk at klikke på ‘se efter flere’ for at se længere ud i fremtiden her om vinteren.

Mandag den 10. september mødtes medlemmer i skolebigården for at tjekke foderstanden i bierne inden vinterens komme.

Det blev til en snak om bipest, og hvordan man på denne tid af året skal holde øje med røveri, svage og/eller syge familier. – At hvis en familie bliver for svag og kollapser, vil den hurtig blive røvet af andre familier i området. Sammen med honningen hjemtager de røvende familier desværre også sygdom og utøj fra den svage familie. Hvilket hvis det er for meget, også bliver den røvende families endeligt.

Efter snakken om dårligdomme blev der også tid til en lille sangtime, idet Heidi, på utallige opfordringer (i alle fald 2), havde medbragt kopier af DBF’s 150 års jubilæumssang (skrevet af Heidi). Vi er mange der er glade for den. Tak Heidi ;o)
Se en bid af sangen i stemningsklippet herunder:

 

Hvis du har tid og lyst er der anbefalelsesværdig godnatlæsning fra det der engang hed landbrugstyrelsen (hjemmeside domænerne kan ikke følge med ministeriernes skiftende navne) på lbst.dk. Hvor der under Skadegørere for honningbier er links til fakta-ark om bl.a. ondartet- og europæisk- bipest.

Herunder lidt billeder fra bipest-udbrudet i Århus.

På animationen herover ses hvordan en celle “trækker tråd”. Tråd er en stor indikator for pest. – Andre punkter at holde øje med er et hullet yngel-leje, og indsunkne cellelåg.

Se herunder indtørrede larver i bunden af cellerne (bunden som i den cellevæg der vender mod jorden):

indtørrede larver
indtørrede larver

Så ja, hold øje. Som én sagde “biavlerens bedste værktøj, – Det brillerne”.